En... nog goede voornemens?
Een heel nieuw jaar ligt voor ons….2024!
‘En... nog goede voornemens?’ Dat is toch wel een standaard vraag die we elkaar zo rond de jaarwisseling stellen en waar we ongemerkt toch over nadenken. We kijken terug op het oude jaar en nemen ons voor wat we in het nieuwe jaar willen verbeteren of anders willen doen.
Uit onderzoek blijkt dat 58% van de jongeren en 42% van de ouderen een goed voornemen heeft voor het nieuwe jaar.
En wat zijn dan die goede voornemens dan zoal? Met stip bovenaan staan: minder alcohol drinken, stoppen met roken, meer bewegen en minder eten (afvallen).
De dingen die we anders aan willen pakken of willen verbeteren gaan dus voornamelijk over onze lichamelijke gezondheid. En dat is ook niet verwonderlijk natuurlijk, een gezonde leefstijl moeten we zeker niet onderschatten en is nodig om je energiek en vitaal te voelen en waardoor we misschien wel langer leven.
Maar is dat ook waar we echt gelukkiger en blijer van worden? Als we aan het eind van ons leven terugkijken en al onze goede voornemens op een rijtje zetten zouden we dan echt zeggen ‘ als ik het over mocht doen dan zou ik willen dat ik meer had gesport, minder had gerookt of alcohol had gedronken en slanker was geweest?
Als we de balans niet van ons afgelopen jaar maar van ons leven op zouden maken hoe zouden die goede voornemens er dan uitzien?
De Australische Bronnie Ware schreef er een mooi en inspirerend boek over Als ik het leven over mocht doen (The top five regrets of the dying).
Bronnie Ware werkte als verpleegkundige in een hospice. Ze sprak veel mensen die op sterven lagen. Bronnie vroeg hen of er dingen waren waar ze achteraf spijt van hadden, of die ze graag anders hadden aangepakt.
Er bleken veel overeenkomsten te zijn in de antwoorden die deze mensen gaven. En dat leverde bijzondere resultaten op.
De volgende vijf reacties kwamen het meeste voor:
- Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik heb gedaan wat anderen van mij verwachtten.
- Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.
- Ik zou willen dat ik mijn gevoelens meer geuit had. Het onderdrukken van gevoelens en emoties leidde tot allerlei mentale en fysieke klachten en zorgde voor oppervlakkigheid in relaties.
- Ik wou dat ik mijn vriendschappen meer gekoesterd had. Op het sterfbed zijn het liefde en relaties die tellen, niet status of geld.
- Ik wou dat ik wat gelukkiger was geweest. Dat ik niet vast was blijven zitten in oude patronen en gewoontes, maar dat ik de moed had gehad om dingen te veranderen of om gekke dingen te doen.
Herken je jezelf in een van deze spijtbetuigingen?
Wat als jij wist dat je niet lang meer te leven had? Waar zou je spijt van hebben en wat had je anders willen doen?
Wat kan jij van deze wijsheid leren?