En... nog goede voornemens?

De meeste goede voornemens gaan over lichamelijke gezondheid, maar maakt dit ons wel echt gelukkiger? Lees verder om erachter te komen!
Mischa & Paulien vlieland retraite

Een heel nieuw jaar ligt voor ons….2024!

‘En... nog goede voornemens?’ Dat is toch wel een standaard vraag die we elkaar zo rond de jaarwisseling stellen en waar we ongemerkt toch over nadenken. We kijken terug op het oude jaar en nemen ons voor wat we in het nieuwe jaar willen verbeteren of anders willen doen.

Uit onderzoek blijkt dat 58% van de jongeren en 42% van de ouderen een goed voornemen heeft voor het nieuwe jaar.

En wat zijn dan die goede voornemens dan zoal? Met stip bovenaan staan: minder alcohol drinken, stoppen met roken, meer bewegen en minder eten (afvallen).

De dingen die we anders aan willen pakken of willen verbeteren gaan dus voornamelijk over onze lichamelijke gezondheid. En dat is ook niet verwonderlijk natuurlijk, een gezonde leefstijl moeten we zeker niet onderschatten en is nodig om je energiek en vitaal te voelen en waardoor we misschien wel langer leven.

Maar is dat ook waar we echt gelukkiger en blijer van worden? Als we aan het eind van ons leven terugkijken en al onze goede voornemens op een rijtje zetten zouden we dan echt zeggen ‘ als ik het over mocht doen dan zou ik willen dat ik meer had gesport, minder had gerookt of alcohol had gedronken en slanker was geweest?

Als we de balans niet van ons afgelopen jaar maar van ons leven op zouden maken hoe zouden die goede voornemens er dan uitzien?

De Australische Bronnie Ware schreef er een mooi en inspirerend boek over Als ik het leven over mocht doen (The top five regrets of the dying).

Bronnie Ware werkte als verpleegkundige in een hospice. Ze sprak veel mensen die op sterven lagen. Bronnie vroeg hen of er dingen waren waar ze achteraf spijt van hadden, of die ze graag anders hadden aangepakt.

Er bleken veel overeenkomsten te zijn in de antwoorden die deze mensen gaven. En dat leverde bijzondere resultaten op.

De volgende vijf reacties kwamen het meeste voor:

  1. Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik heb gedaan wat anderen van mij verwachtten.
  2. Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.
  3. Ik zou willen dat ik mijn gevoelens meer geuit had. Het onderdrukken van gevoelens en emoties  leidde tot allerlei mentale en fysieke klachten en zorgde voor oppervlakkigheid in relaties.
  4. Ik wou dat ik mijn vriendschappen meer gekoesterd had. Op het sterfbed zijn het liefde en relaties die tellen, niet status of geld.
  5. Ik wou dat ik wat gelukkiger was geweest. Dat ik niet vast was blijven zitten in oude patronen en gewoontes, maar dat ik de moed had gehad om dingen te veranderen of om gekke dingen te doen.

Herken je jezelf in een van deze spijtbetuigingen?

Wat als jij wist dat je niet lang meer te leven had? Waar zou je spijt van hebben en wat had je anders willen doen?

Wat kan jij van deze wijsheid leren?

Wil je er een keer bij zijn? Deze data staan gepland
28, 29, 30 maart 2025
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
0
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol
12, 13 en 14 september 2025
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
11
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol
7, 8 en 9 november 2025
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
12
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol
16, 17 en 18 januari 2026
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
12
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol
6, 7 en 8 maart 2026
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
12
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol
17, 18 en 19 april 2026
Even op adem komen (3 dagen)
Vlieland | hotel Seeduyn
Beschikbaar:
12
plekken
Vanaf:
450 euro
Meer info over programmavol

Dit vinden de deelnemers...

Kirsten

Al vanaf de boot begon mijn retrait. Los komen van het vaste en focussen op mezelf. Wat een warm welkom kregen we van Mischa en Paulien. Twee hele mooie, rustige mensen. Wat een mooie groep mensen waren we bij elkaar. Omdat we gelijk heel open waren naar elkaar werd er gelijk een mooie band geschept. Mischa gaf de meditatie. Door zijn rustige mooie en ontspannen stem, kon je heel goed in jezelf naar binnen keren.

Ilze

Ik ben afgelopen weekend zeker even op adem gekomen! In mjjn eentje voor het eerst een weekend weg. Genoten van de rust, het programma en de leuke mensen die ik ontmoet heb. Voor mij persoonlijk had ik verwacht iets dichter bij mezelf te zullen komen. Deze retraite was een mooi begin om dit vaker te gaan doen en mezelf dit te gunnen.

Erica

Heerlijk ontspannen en wat een onverwacht gevoel van veiligheid voelde ik in de groep.

Ellen

Wat een fijn weekend. Echt een kado aan jezelf, dat je nog lang daarna kunt inzetten. Het was even stil zijn, rust nemen, voelen en aarden. Van mijn hoofd naar mijn hart en weer in MIJN gevoel! Nu weer op het goede spoor. Dank daarvoor Mischa en Paulien.

Karin

De info op de website over de retraite vond ik dusdanig interessant, dat ik gewoon geboekt heb, al had ik niet een speciale reden of hulpvraag. Verstandig besluit, want ik heb een heerlijk weekend gehad. De hotelkamer was ronduit luxueus, de groep heel gezellig, en Paulien en Mischa super fijne trainers. De geleide meditatie van Mischa is ronduit heerlijk en ontspannend. Het gesprek met hem, al wandelend, vond ik ook erg fijn.

Veel gestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet

Wat is de groepsgrootte?

De retraite gaat door vanaf 6 personen en maximaal zijn er 10 deelnemers. Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk en daarom maken we de groepen bewust niet te groot.

Hoe is de samenstelling?

De samenstelling van de groep is wisselend. De groep bestaat grotendeels uit personen die alleen komen, maar ook zijn er vrienden/vriendinnen, zussen/broers, moeder/dochter of koppels die samen de retraite boeken. Klik op een van deze links en krijg een inkijkje in wat de mogelijkheden en ervaringen zijn van deelname alleen, samen of in een groep.

Hoe werkt de coaching?

Voorafgaand aan het weekend of tijdens de retraite kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de coaching met Mischa of Paulien. Niets is verplicht maar het kan je misschien net dat extraatje geven wat je op dat moment nodig hebt. Wil je hiervan gebruik maken dan plannen we op zaterdag tussen 11 en 16.00 uur een uur met je in. Tijdens de coaching geef je zelf aan wat jouw wensen zijn. Misschien is er een hulpvraag of is er iets waarover je wilt sparren. Wij bieden een luisterend oren en springen in op waar behoefte aan is. En dat kan buiten in de natuur tijdens een wandeling of ergens op een plekje binnen.

Benieuwd hoe onze deelnemers de coaching ervaren lees dan hier de review van Wendy

Zijn alle onderdelen van de retraite verplicht?

Een retraite doe je voor jezelf en bij ons geldt; ‘ doe vooral wat goed voelt voor jou.’Wel is het zo dat de onderdelen in het programma je juist die inzichten en het bewustzijn kunnen geven waardoor je zelf weer wat verder kunt komen. En we hebben we het programma zo samengesteld dat er voldoende vrije tijd overblijft om je rust te pakken of het eiland te ontdekken.

Is er het hele weekend een vast programma?

We hebben vooraf een programma samengesteld waar alle deelnemers aan deelnemen. Daarnaast zijn er een aantal onderdelen optioneel zoals de coaching of het eten op de 2e dag in Het Badhuys. Ook bij het ‘vaste’ programma geldt; ‘voel je niet verplicht en doe wat goed voelt voor jou op dat moment.’

Waarom is de retraite op Vlieland?

De bootovertocht en het feit dat je op een eiland zit maakt dat je even helemaal weg bent uit de drukte van alledag en echt even op adem kunt komen. De mooie natuur, de rust en schone lucht maken Vlieland tot een ware verademing. Je vind er de rust en ruimte om meer bewustzijn en verbinding met jezelf en de natuur te ervaren. Dit maakt Vlieland de ideale plek voor een retraite. We hebben er al eens een blog over geschreven. Misschien vind je het leuk om het nog eens na te lezen? Klik dan op deze link voor de blog die we er over schreven.