Mijn hoofd zit vol, niet mijn agenda – hoe komt dat?


“ Mijn hoofd zit zo vol“
Misschien zeg je het zelf weleens, of hoor je het van mensen om je heen. Het is iets wat ik in mijn praktijk en tijdens onze retraites vaak tegenkom. En het is niet zomaar een klacht — het is een signaal dat je systeem overbelast is, terwijl je het misschien niet eens zo druk hebt.
Een vol hoofd is iets anders dan een volle dag
We koppelen stress vaak aan een drukke baan, een druk gezinsleven of de zorg voor anderen. Een volle agenda en een druk leven kunnen natuurlijk een grote oorzaak van stress zijn. Maar mentale onrust ontstaat lang niet altijd doordat je veel moet doen. Sterker nog: je kunt de hele dag thuis op de bank zitten en tóch helemaal uitgeput raken. Hoe dat komt? Omdat je brein niet tot rust komt.
Een ‘vol hoofd’ ontstaat als je continu op scherp staat:
- Gedachten blijven rondgaan (wat er nog moet, wat je niet moet vergeten)
- Je probeert alles onder controle te houden
- Je bent aan het piekeren, analyseren, vooruitdenken
- Je hoofd is continu ‘aan’, ook als je lichaam stilzit
En dat kost energie. Je voelt je moe, snel overprikkeld of hebt moeite om helder te denken. Niet omdat je zoveel doet — maar omdat je hoofd niet tot stilstand komt.
Hoe ontstaat mentale overbelasting?
Ons brein is gewend om voortdurend te scannen, plannen, vergelijken en reageren. In combinatie met de hoeveelheid informatie, keuzes en prikkels op een dag, zorgt dat ervoor dat je geest op den duur volloopt. Je raakt de natuurlijke pauzes kwijt. De momenten waarop je even kunt zakken, herstellen en ademhalen. En als dat lang genoeg doorgaat, kun je het gevoel krijgen dat je geen ruimte meer hebt in je hoofd — alsof er niks meer bij kan.
Wat wél helpt: niet leegmaken, maar ruimte maken
De oplossing is niet: “ik moet mijn hoofd leegmaken.” Dat lukt meestal niet. Wat wél werkt, is je aandacht even verplaatsen — van je hoofd naar je lijf. Als je je lichaam betrekt, help je je zenuwstelsel tot rust te komen. En dát geeft mentale ruimte.
Oefening – 5 Bewuste Ademhalingen
Een eenvoudige manier om je hoofd rust te geven, is deze korte ademhalingsoefening. Geen zweverigheid of ingewikkelde technieken, maar gewoon een manier om even een pauze te nemen.
Zo doe je het:
- Ga zitten of staan. Sluit je ogen als dat prettig voelt.
- Leg je hand op je buik, zodat je voelt hoe je ademt.
- Adem in door je neus (4 tellen), rustig en laag.
- Adem langzaam uit door je mond (6 tellen).
- Herhaal dit 5 ademhalingen lang.
Merk je dat je afdwaalt met je gedachten? Dat is normaal. Breng je aandacht gewoon weer terug naar je adem en het gevoel onder je hand. Deze oefening helpt je zenuwstelsel schakelen van 'aan' naar 'stand-by'. Na vijf ademhalingen voelt je hoofd vaak al wat lichter.
Conclusie
Een vol hoofd is geen teken van zwakte, maar een signaal van je systeem: het is teveel. En je hoeft het niet op te lossen door nóg beter je best te doen of alles af te maken. Soms helpt het juist om even stil te staan. Eén bewuste ademhaling. Vijf keer op pauze drukken. Zo geef je jezelf ruimte, ook al verandert de buitenwereld niet. Probeer het eens vandaag. Vijf ademhalingen. Eén moment. En kijk wat dat doet.
Tijdens onze evenementen op Vlieland helpen we je door middel van heerlijke wandelingen door de natuur, meditaties, adem- en mindfulnessoefeningen om je aandacht te verplaatsen van je hoofd naar je lijf, zodat je ook echt die rust kunt ervaren. Je krijgt de tools om dat ook thuis in je dagelijks leven toe te passen.
Dit is hoe Wendy het ervaarde: “Ik begon met een druk, druk, druk hoofd op vrijdag en eindigde in een heerlijk ontspannen flow op zondag. Het voelde alsof ik een week op vakantie ben geweest!”
Wil je hier meer over weten? Klik dan hier en bekijk een overzicht van alle toekomstige evenementen. Of lees hier hoe andere deelnemers hun retraite hebben ervaren.

12, 13 en 14 september 2025

zondag 14 en maandag 15 september 2025

3, 4 en 5 oktober 2025

zondag 5 en maandag 6 oktober 2025

7, 8 en 9 november 2025

zaterdag 22 en zondag 23 november 2025

16, 17 en 18 januari 2026

zondag 18 en maandag 19 januari 2026

6, 7 en 8 maart 2026
